Nieuws

Update! WIEG

“Een goed begin is het halve werk. Als je vanaf het begin al de taken thuis verdeelt, kun je daar later de vruchten van plukken. Dan doe je het écht samen: samen zorgen, samen werken” zegt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Transitievergoeding bij ontslag vlak voor pensioen?

Werknemers die vlak voor hun pensioen worden ontslagen hebben op grond van de wet recht op de volledige transitievergoeding. Zelfs als het loon dat genoten zou worden tot aan de pensioengerechtigde leeftijd in totaal lager is dan de transitievergoeding. Op 5 oktober jl. is dit bevestigd door de Hoge Raad.

Hoe het ‘extraatje’ een arbeidsvoorwaarde werd

De overeengekomen arbeidsvoorwaarden vind je in de regel in je arbeidsovereenkomst en/of in een toepasselijke CAO. Dat weten we. Onduidelijk is echter vaak wanneer een bepaalde gedragslijn – die nergens is vastgelegd – als een arbeidsvoorwaarde kan worden gekwalificeerd. Denk aan: de vaste thuiswerkdag, de periodieke loonsverhoging en/of bonus, het ‘extraatje’. Wanneer is dit een arbeidsvoorwaarde, die niet zomaar gewijzigd kan worden?

De OR: is het een lust of last ?

De verplichte instelling van een ondernemingsraad (OR) tovert niet bij alle werkgevers een lach op het gezicht. Dit komt vooral door het heersende beeld dat de betrokkenheid van de OR niet voldoende bijdraagt en vertragend werkt. Hieronder eens een overzicht van de belangrijkste kenmerken en voorwaarden voor de instelling van een OR.