Zomerblog: thuiswerken in de zomerhitte

Het is warm in Nederland. Sinds zondag is officieel sprake van een hittegolf. De beelden zijn bekend; alle stranden zijn overvol, de wegen zijn verstopt en alle stedelingen zoeken naar verkoeling. Niet iedereen heeft zomervakantie dus deze week moet er ook gewoon gewerkt worden. En vanwege het coronavirus gebeurt dat nog zoveel mogelijk vanuit huis. Dat betekent dat mensen aan het werk zijn op een hete zolderkamer of een slecht te ventileren huis.

Thuiswerken

Over thuiswerken tijdens deze corona periode is al veel geschreven ook Workx schreef eerder een algemeen artikel over thuiswerken. Op grond van de Arbowet dient een werkgever zorg te dragen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers dient hij daartoe een beleid te voeren dat gericht is op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden. Voor het thuiswerken geldt deze verplichting (weliswaar in lichtere mate) ook.

Werken in de hitte

Heerlijk die airco op kantoor. Even overdag de hitte ontvluchten. Helaas zit dat er voor veel mensen momenteel niet in. Maar wanneer is het te warm? Dit is lastig te bepalen, wel zijn er wat Arbo-vuistregels. Hieruit volgt dat boven de 28 graden Celsius de werkgever moet nadenken over verkoelende maatregelen. Dit gaat niet zover dat je werkgever verplicht is een airco voor iedere werknemer aan te schaffen. Houd je het echt niet uit thuis? Overleg of het dan toch mogelijk is om op kantoor te werken, hier zijn de werkplekken doorgaans wat koeler dan thuis.
Geef als werkgever werknemers tips over veilig thuiswerken met (deze zomer)hitte.

Tips

Thuiswerkers kunnen zelf ook het nodige doen om de thuiswerkplek zo aangenaam mogelijk te maken:
• Ventileer het huis als de lucht nog enigszins koel is. Sluit de ramen/deuren als het buiten warmer wordt.
• Sluit zonneschermen, gordijnen, luxaflex al direct in de ochtend. Ook als de zon hier nog niet op staat.
• Draag zoveel mogelijk luchtige kleding. Niemand ziet je blote voeten/teenslippers tijden het (beeld)bellen.
• Start een tropenrooster en sta vroeg op, dan is het nog enigszins koel. Begin dan ook direct met de lastige/belangrijke taken en plan de lichte/makkelijke taken in de middag.
• Bedenk wat de koelste plek van het huis is en verplaats daar heen. Let uiteraard wel op de werkhouding.
• Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt.
• Zorg voor elkaar.

Uit onderzoek volgt dat 21,75 graden Celsius de ideale werktemperatuur is. Wordt het (binnen) warmer dan 25 graden, dan gaan de prestaties achteruit. Wij adviseren ook om in gesprek te blijven over de warmte en de invloed daarvan op het werk.

Vragen

Voor meer vragen kunnen werkgevers altijd contact met ons opnemen.
Alain Heunen & Annieck van Nimwegen