Pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld door collega’s of leidinggevenden: het zijn vormen van ongewenst gedrag die (helaas) nog te vaak voorkomen op de werkvloer. Dit gedrag heeft een grote impact op de betrokkenen. Met de invoering van een verplichte gedragscode tegen ongewenst gedrag wil het kabinet zorgen voor een sociaal veilige werkomgeving voor alle werknemers.
Het wetsvoorstel gedragscode tegen ongewenst gedrag is op 17 februari 2025 in internetconsultatie gegaan. Het voorstel verplicht werkgevers met tien of meer werknemers om een gedragscode in te voeren die ongewenst gedrag op de werkvloer tegengaat.
Dit wetsvoorstel maakt onderdeel uit van het Nationaal Actieprogramma Aanpak Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag en Seksueel Geweld. In 2023 werden in dit actieprogramma verschillende maatregelen aangekondigd, waaronder de verplichting om een gedragscode in te voeren.
Inhoud van het Wetsvoorstel
Het wetsvoorstel verplicht werkgevers om, op basis van een nieuw artikel in de Arbeidsomstandighedenwet, een gedragscode te hanteren.
De gedragscode moet in ieder geval de volgende elementen bevatten:
- een omschrijving van wat kwalificeert als ongewenst gedrag;
- duidelijke en begrijpelijke voorbeelden van gedragingen die als ongewenst gedrag worden beschouwd;
- de maatregelen en sancties die volgen bij overtreding van de gedragscode; en
- de functie van de persoon bij wie werknemers terechtkunnen met vragen of opmerkingen over de gedragscode.
Daarnaast moeten werknemers de gedragscode kunnen inzien en voldoende voorlichting krijgen over de inhoud van de gedragscode.
Gevolgen van het Wetsvoorstel
Momenteel zijn werkgevers op basis van de Arbeidsomstandighedenwet verplicht om beleid te voeren ter preventie van psychosociale arbeidsbelasting. Onder psychosociale arbeidsbelasting valt onder andere ongewenst gedrag. Werkgevers mogen nu zelf bepalen welke maatregelen zij treffen. Dit wetsvoorstel verplicht werkgevers echter om een gedragscode te implementeren, waarmee een belangrijke invulling wordt gegeven aan het beleid om ongewenst gedrag tegen te gaan.
Internetconsultatie
Het wetsvoorstel is online beschikbaar voor internetconsultatie. Iedereen kan tot en met 23 maart 2025 reageren op het voorstel. De beoogde invoeringsdatum is 1 juli 2026.
Heb je vragen over het wetsvoorstel of het beleid omtrent ongewenst gedrag? Neem dan gerust contact met ons op!