Als je op lees meer hieronder klikt kun je de one pagers schijnzelfstandigheid bekijken en dowloaden als PDF format in zowel Engels en Nederlands. PDF Nederlands > PDF English >
Het uitzicht op nieuwe wetgeving omtrent schijnzelfstandigheid
Het wetsvoorstel VBAR beoogt duidelijkheid over de kwalificatie van arbeidsrelaties om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Het maakt een onderscheid tussen werknemers en zelfstandigen op basis van kenmerken, met een rechtsvermoeden voor werkenden die minder dan 33 euro per uur verdienen. De Raad van State uitte kritiek op de wet, met zorgen over de gevolgen voor werkgevers en pensioenfondsen. Het voorstel moet nog door de Kamer en is gepland voor 2026.
ZZP’er of toch werknemer? Vanaf 1 januari 2025 strengere handhaving op schijnzelfstandigheid
Vanaf 1 januari 2025 komt er een einde aan het zogenoemde handhavingsmoratorium dat is ingesteld in het kader van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Dit betekent dat de Belastingdienst vanaf dan de mogelijkheid krijgt om correcties, naheffingen en boetes op te leggen bij schijnzelfstandigheid. Daarnaast heeft het kabinet aangekondigd dat zij de problematiek …
Tussentijds opzegbeding in een vaststellingsovereenkomst?
Een recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep biedt duidelijkheid over het recht op een WW-uitkering bij een voortijdige beëindiging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, zonder dat deze mogelijkheid is vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. Volgens de uitspraak is het niet noodzakelijk dat het opzegbeding al vóór de vaststellingsovereenkomst in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Het opnemen van een opzegbeding in een vaststellingsovereenkomst kan dus een oplossing bieden om het recht van de werknemer op een WW-uitkering veilig te stellen.
Arboregels voor thuiswerkers: waar moeten werkgevers rekening mee houden?
Werkgevers moeten volgens de Nederlandse Arbowetgeving ook voor thuiswerkers een veilige en gezonde werkomgeving waarborgen. Dit omvat onder meer het creëren van ergonomische werkplekken en het beperken van psychosociale arbeidsbelasting. Hoewel privacywetgeving toezicht bemoeilijkt, zijn er veel verschillende maatregelen die werkgevers kunnen nemen.
Het hoofdlijnenakkoord leidt vooralsnog niet tot het omgooien van de gemaakte plannen op arbeidsrechtgebied.
Leidt het hoofdlijnenakkoord tot omgooien van de arbeidsrechtelijke plannen? Nee, vooralsnog lijkt het daar niet op.